Historie
Een paar initiatiefnemers zijn op pad gegaan naar een toekomst waar ze misschien niet eens van gedroomd hadden. Onder het motto ‘waar een wil is, is een weg’ hebben ze hun droom laten uitkomen. Met zijn koepel en minaret, de Selimiye Moskee.
In 1980 werd de behoefte van de Turkse gemeenschap voor een gebedsplaats voor moslims en godsdienstlessen aan hun kinderen steeds groter. Mensen uit de moslimgemeenschap gingen elke week kilometers ver naar moskeeën voor het vrijdagsgebed of gebeden die op speciale dagen worden uitgevoerd. Het werd tijd om hier een oplossing voor te vinden. In 1980 werd de eerste Turkse stichting ‘Stichting Leefklimaat’ opgericht. Het eerste doel van het bestuur van de stichting was het zo snel mogelijk regelen van een gebedsruimte en een geestelijke leider (Imam) voor de naderende maand Ramadan. Met behulp van de Raad van Kerken Dieren e.o. had het bestuur de eerste gebedsruimte in 1980 kunnen regelen in de Dorpskerk (Nederlandse Hervormde Kerk) aan de Kerkstraat in Dieren. De hele maand Ramadan werd deze ruimte gehuurd. Uit Turkije werd Imam Mehmet Bilgin gehaald om de diensten tijdens de maand Ramadan voor te zitten.
In 1982 werd een basisschool en een oud barak dat ernaast stond verhuurd door de gemeente Rheden aan de stichting. De plek van deze twee gebouwen is tegenwoordig de plek waar het huidige gebouw van de moskee staat die dient als gebedsruimte en ontmoetingsplaats. Tussen 1980 en 1994 werd alleen in de maand Ramadan een Imam uit Turkije gehaald voor de diensten. Buiten de maand Ramadan hebben Mehmet Bulut, Turan Bulut en Sezai Yılmaz uit de Turkse gemeenschap in deze periode gediend als vervanger van de Imam, namelijk als voorganger van het gebed, en hebben religielessen gegeven aan de kinderen. De stichting had toen die werd opgericht nog geen officiële
bestuur.
De Stichting Leefklimaat heeft tot 1985 bestaan. In hetzelfde jaar is het eerste officiële bestuur benoemd en de Stichting Turkse Gemeenschap opgericht. Het eerste officiële bestuur heeft 3 jaar dienst gedaan en in 1988 werd bij de verkiezingen het nieuwe bestuur verkozen door de Turkse gemeenschap.
In 1994 heeft het eerste verkozen bestuur het pand gekocht die ze van de gemeente Rheden huurden. In hetzelfde jaar is Yusuf Karataş door Islamitische Stichting Nederland uit Turkije overgehaald om in Dieren als Imam. Na een jaar dienst bij de moskee is hij van plaats verwisseld met de Imam Nihat Çetin Öztürk. De nieuwe Imam heeft tot en met 1999 dienst gedaan in Dieren.
In 1996 werd het perceel en de twee gebouwen erop, die volledig door de Turkse gemeenschap in Dieren is gefinancieerd, overgezet op naam van Islamitische Stichting Nederland. Hiermee werd de Dierense moskee officieel lid van de I.S.N. In hetzelfde jaar werd tijdens de verkiezingen een nieuw bestuur verkozen waarvan Ahmet Tüylüce voorzitter werd. In dit jaar heeft het nieuwe bestuur de bouw van het huidige gebouw van de moskee gestart. De bouw van de moskee heeft 3 jaar geduurd. De opening ervan heeft in 1999 plaatsgevonden.
Moge Allah iedereen zegenen die een steentje heeft bijgedragen bij het oprichten van de moskee en het voortbestaan ervan. Moge Allah genade hebben met degene die op dit moment niet meer tussen ons zijn en moge zij een plek in het Paradijs krijgen.